FORSKNING

UDVIKLING

fysioterapeut

Kurt Grey

LEDMÅLING

Hovedmenu

 

 

Personlige oplysninger

 

ULTRALYD

Forskning:

Arealmåls nøjagtighed

Energifordeling

Varme v. olie og gél

Palpation af tykkelse

 

Udviklings-projekter:

Dosering af Ultralyd

ULDOSIS

Dynamisk fokusering

 

Klinisk Vejledning:

Arealmåling

Valg af intensitet

Software til dosering

 

 

DIVERSE

Gangtest, normaltal

Ledmåling

  

LINKS

Contact:

kurt.grey@vip.cybercity.dk

References

Download Acrobat reader

US links

 

Senest ændret:

22. februar 2010 

VinkelmålerØjemålResumé VinkelmålResumé Øjemål 

 

Grey, K.:  Ledmåling. En undersøgelse af nøjagtighed og reproducerbarhed. August 1988.

DEL 1: VINKELMÅLER

DEL 2: ØJEMÅL

Projektet er planlagt og udført i 1988  på Aalborg Sygehus, Fysioterapien Sygehus Nord.

 

DEL 1: VINKELMÅLER

Pilot-projekt.

 

Resumé:

Undersøgelse af variation ved ledmåling. 5 terapeuter udfører serier på 10-20 vinkelmålinger på 2 modeller og på knæet ved én forsøgsperson. Variationen er mindst ved måling på en tegnet vinkel (3 grader), og størst ved måling på forsøgsperson. Her var mindste median 135 grader (terapeut 1), og største median var 160 grader (terapeut 2). Den største individuelle variation var 15 grader (min.-maks.).

Ledmåling kræver omhu for at være nøjagtigt. Man bør undlade at skifte terapeut ved serier af målinger på samme patient.

 

Problemformulering:

Der hersker tvivl om nøjagtigheden af ledmåling i daglig klinisk brug, og om hvorvidt forskellige terapeuter måler med samme resultater til følge.

 

Hypotese:

Der er betydelig variation mellem ledmålinger foretaget på forskellige tidspunkter, især hvis forskellige terapeuter udfører målingerne.

 

Metode:

5 fysioterapeuter har udført en række vinkelmålinger med det formål at belyse variationen i ledmålinger og evt. forklare, hvori variationen består.

Det blev udført 10 til 20 målinger på hvert af de 3 objekter:

  1. Objektet var en vinkel af tilfældig størrelse dannet af to rette linier.

 

  1. objektet var en omrids-tegning af et knæ med lår og underben i tilfældig placering.

 

  1. Et sæt af målinger blev udført på undertegnedes højre knæ. Undersøgerne blev instrueret i at undersøge maksimal passiv bevægelighed i knæet med flekteret hofte i rygliggende stilling.

 

Flg. målinger blev udført:

  • Terapeut nr. 1 (T1) udførte 3 x 10 målinger
  • T2 udførte 2 x 20 målinger
  • T3 udførte 3 x 15 målinger
  • T4 udførte 3 x 10 målinger

 

Disse fire terapeuter brugte samme vinkelmåler, en Zimmer, 15 cm lang og med en skalainddeling med 5 grader intervaller. Aflæsningsnøjagtigheden skønnes at være +/- 1 grad.

 

  • T5 udførte 2 x 20 målinger

 

Her blev imidlertid brugt en Zimmer vinkelmåler, der er 25 cm lang og har en gradinddeling på 1 grad. Aflæsningsnøjagtigheden formodes at være +/- 0,25 grader.

 

Tanken bag projektets 3-deling er

1.      at man ved 1. objekt kunne isolere de fejl, som opstår ved placering og aflæsning af vinkelmåleren,

2.     at der ved omridstegningen er mere usikkerhed ved placeringen af vinkelmålere, fordi man mangler omdrejningspunktet (vinkelspidsen) og nøjagtige sigtelinier (vinkelbenene). Selve stillingen (og omdrejningspunktet) er dog ”frosset fast” på tegningen,

3.     at ved den egentlige ledmåling, har man yderligere de variationer, der stammer fra bløddelenes og leddets elasticitet, samt forsøgspersonens eventuelle medvirken og modstand.

 

Tidsfaktoren spiller også ind ved den levende patient (objekt 3). Måling på forskellige tidspunkter af dagen vil kunne vise døgnvariationer, effekt af gentagne forsøg osv. Dette er ikke belyst yderligere.

Fejlene ved 1. objekt forventes at indgå igen ved 2 og 3. objekt, ligesom fejlene i 2 indgår i 3.

Men ikke omvendt.

 

Der forventes 2 slags variation:

¨ Den, som hver undersøger laver ved gentagne målinger (intra-individuel)

¨ Variationen mellem de forskellige undersøgere (inter-individuel)

 

Til beskrivelse af målingerne er brugt median, samt største og mindste måling.

(Medianen erstatter gennemsnittet som midtpunktmål. Hvis man stiller målingerne op efter størrelse og tager den midterste værdi, har man medianen, f.eks. nr. 8 i rækken ud af 15)

 

Resultater:

Antallet af målinger er for lavt til at generalisere for meget.

Se skema 1-3:

vinkelmaal Objekt 1, -skema

vinkelmaal Objekt 2, -skema

vinkelmaal Objekt 3, -skema

 

Konklusion/diskussion:

Resultaterne taler næsten for sig selv.

Der er en udmærket illustration af, at fejlenes størrelse øges fra objekt 1 til objekt 3, både for hver terapeut og mellem terapeuterne.

Man kunne bruge differencen mellem maksimum og minimum i 1., 2. og 3. objekt nemlig 3, 15, og 35 grader og tillægge variationen forskellig årsag, nemlig at:

  1. 3 grader stammer fra placering og aflæsning
  2. 15 minus 3 grader = 12 grader stammer fra udefineret 0-pkt og utydelige akser (vinkelben)
  3. 35 minus 15 = 20 grader stammer fra leddets elasticitet m.v.

 

Ser man på de individuelle variationer ved objekt 3, som er mellem 7 og 15 grader, fremgår det at en enkelt undersøger skaber mindre variation end en gruppe. Der er 35 grader mellem gruppens mindste og største måling. Det er altså bedre, at lade den samme undersøger vurdere en patients fremgang.

 

Man kan tage højde for usikkerheden i målingerne ved at udvise omhu og konsekvens. En vinkelmåler med lange ”ben” og fin gradinddeling øger nøjagtigheden. Det hjælper at indtegne leddets omdrejningspunkt på patientens hud og evt. tegne sigtelinier på huden, hvor vinkelbenene skal ligge.

Det viser sig i undersøgelsen at ledmåler ikke anvendes i det daglige arbejde, men i stedet anvendes øjemål, funktionsbedømmelse, palpation m.v.

Som forlængelse heraf planlægges derfor en undersøgelse af øjemålets evne til at bedømme vinklers størrelse.

Det kunne også være relevant at undersøge vores diskriminans= evne til at skelne ændring.

 Tilbage til toppen

DEL 2: ØJEMÅL

Vinkelstørrelse vurderet med Øjemål. Pilot-projekt.

 

K. Grey, 1988.

 

RESUME:

Undersøgelse af variation ved vinkelmåling med øjemål. 6 terapeuter udfører serier på 6-9 vinkelmålinger på 2 tegnede vinkler. Variationen, målt som forskellen mellem maksimum og minimum, var 15 grader intraindividuelt, og 20 grader interindividuelt ved en vinkel på 56,5 grader. Ved en vinkel på 124,75 grader var største individuelle variation 40 grader.

Ledmåling kræver omhu for at være nøjagtigt og reproducerbart. Man bør foretrække brug af vinkelmåler frem for øjemål.

 

Problemstilling:

Terapeuter anvender øjemål frem for goniometer ved bedømmelse af ledbevægelighed, for nemheds skyld, skønt brug af ledmåler forventes at være mere præcis.

 

Hypotese:

Brug af øjemål med fører stor unøjagtighed og lille reproducerbarhed.

 

Metode:

6 undersøgere har vurderet 12 vinkler (dannet af 2 rette linier) 3 gange.

Ud af de 12 vinkler var 3 ens (V1). Målt med vinkelmåler var de 56,5 grader. 2 andre var ens og målte med vinkelmåler 124,75 grader (V2).

Alle opgav gradtallene med 0 eller 5 som endemål, hvilket giver en afrundingsfejl på +/- 2,5 grader.

 

Der blev således af hver undersøger givet 9 vurderinger af vinkel V1. Hver undersøger gav 6 vurderinger af vinklen V2.

 

Resultater:

Gennemsnittet ved brug af øjemål var samlet 55,3 på V1 og på V2 var gennemsnittet 127 grader.

V1:                55,3 grader. Største difference ml. minimum og maksimum var 15 grader intraindividuelt, og 20 grader for alle.

V2:                127  grader. Største individuelle variation var 40 grader. Det samme gælder for alle undersøgerne samlet.

Sammenlignes disse fund med ovenstående forsøg (”del 1, vinkelmåler” (objekt 1)), hvor variationen var 2 og 3 grader på en vinkel på ca. 60 grader, fremgår det at både afrundingsfejlene, den intraindividuelle og den interindividuelle variation gør øjemålet mindre pålideligt end resultater opnået med vinkelmåler.

Grafer:

Øjemål-V1, lille vinkel

Øjemål-V2, stor vinkel

 

Konklusion / diskussion:

Man kan sammenregne alle resultater og se de gennemsnitlige øjemål afviger +4,77 grader og -4,01 grader fra resultaterne opnået med vinkelmåler. Selvom dette ser forholdsvis gunstigt ud, vil de enkelte variationer fra måling til måling og fra undersøger til undersøger virke forstyrrende ind i det daglige arbejde.

Man må således foretrække vinkelmåler, hvor det er muligt. Lange vinkelben og gradinddeling på 1-grads intervaller øger præcisionen.

 

Ekstern validitet:

Øjemål er her anvendt på tegnede vinkler, og resultaterne kan ikke uden videre overføres til bedømmelse af menneskelige led. En sammenligning mellem øjemål og ledmåling af menneskelige led afspejler bedre den kliniske virkelighed.

Den her anvendte metode dækker primært måling på hængsel-led med fast akse. Ved bedømmelse af led med forskydelig akse, rotationskomponenter eller sammensatte bevægelser over flere ledkomponenter, f.eks. skulder, ryg eller fodled, kræves evt. andre målemetoder /-redskaber.

Ledmålingens kliniske placering og sammenhæng med organ-, funktions- og deltagelsesniveau er ikke vurderet. Bedømmelse af bevægelighed/mobilitet vil være relevant på alle tre niveauer, men i flere betydninger. Ledmåling hører primært hjemme på niveau 1, hvor klinikeren snarere vil vurdere bevægelighed på funktionsniveau ved f.eks. rækkevidde (i en bestemt funktion) eller skridtlængde under bestemte vilkår.

 

Tilbage til toppen

 

- 0 -